Kärlek för fordon, miljö och hem

Bilar, nyteknik och hemmet

Bil

Anatomi av Bilens 6 Bakljus

En av de typer av billjus som vi tenderar att glömma bort mest är bakljusen. Precis som med lastbils- och bilbelysning ser vi inte bakljusen. Detta beror på att de är placerade i vår bakre del.

Därför är det viktigt att veta vad som är anatomin hos bakljusen för bilar och lastbilar. Detta hjälper oss att bättre förstå hur de fungerar, och det kommer också att vara mycket användbart när det gäller att reparera dem och hålla dem i perfekt och funktionellt skick.

Besök denna bloggen lansbladet för at läsa om de andra bilbelysningar


– Strålkastare

Det första du bör veta är att buss- och billjus består av strålkastare. Strålkastarna grupperar stopp-, riktnings- och backljusen. Här är det vanligaste att de finns i olika lägen eller nivåer, vilket varierar beroende på fordonsmodell.

På samma sätt varierar utformningen av strålkastarna på släpvagnslamporna eller bakljusen beroende på fordonstyp. Vissa är fyrkantiga och höga, andra är mer långsträckta och tunnare, vissa är mer rundade eller mer geometriska beroende på varje tillverkare.


– Backljus

En av de viktigaste typerna av bakljus för bilar är backljusen. Dessa bakljuslampor indikerar när ett fordon är i backning eller i backning för att minimera risken för kollision och för att fungera som en varning för människor.

Alla fordon måste enligt internationella säkerhetsföreskrifter ha backljus för skåpbilar, personbilar eller lastbilar. Dessa lampor är vita i färgen, även om de inte är lika intensiva som de främre helljusen eller halvljusen, som är utformade för att lysa upp och inte bara fungera som en varning. Dessa lampor åtföljs också vanligtvis av ljudljud, vilket är fallet med lastbilslampor.


– Bromsljus

En annan av de viktigaste typerna av bil- och lastbilslampor som varje fordon har är bromsljus. Syftet med dessa lampor är att indikera för andra förare att du kommer att stanna, sakta ner eller stanna helt och hållet.

Det viktigaste kännetecknet för dessa lampor är att de är röda eftersom syftet är att fungera som en varning och att vara synliga, men utan att blända. Vissa fordon, t.ex. lastbilar, lägger ofta till ytterligare röda LED-ljusbågar för att skapa en mer synlig varning.


– Riktningsljus och Nödljus

Dessa fordonsljus, antingen xenon eller auto LED, är ljusorange och är avsedda att ge en ännu mer iögonfallande varning. Riktningsljus eller blinkers, både höger och vänster, tjänar till att indikera att du ska svänga eller byta riktning eller körfält.

Genom att slå på blinkers visar du alltså andra förare att du kommer att svänga så att de blir försiktiga. Å andra sidan är nödljus för fordon inget annat än att båda blinkers är påslagna samtidigt och blinkar med jämna mellanrum. Blinkande billjus fungerar som en nödsignal som varnar för att du har stannat.
Vi har även en artikel som pratar mer om dessa ljus.


– Lågsiktsljus

Tro det eller ej, men det finns fordonsljus som är utformade för användning i miljöer med dålig sikt, till exempel dimma. Dessa lampor är röda i färgen och har ett starkt ljus.

I grund och botten är det som att ha en främre dimljusledningslist, men baktill och röd i färgen. Detta är för att hjälpa andra fordon att upptäcka din position mycket lättare och säkrare när du kör i miljöer med dålig sikt.

Vill du läsa mer om billjus? kolla då in bloggen mickgrahamcomputers

Intresserad av Ledljus? besök bloggen autolifestore.

Bakljus