Kärlek för fordon, miljö och hem

Bilar, nyteknik och hemmet

Hem

 Att rengöra med Bakpulver.

Bakpulver är ett underbart rengöringsmedel. Bakpulveret som vi använder idag kommer främst från andra naturligt förekommande källor men listan över användningsområden för detta grönrengörande underverk är imponerande lång. Låt oss titta på några bra sätt att rengöra med bakpulver. Läs mer på min blogg här.

Innan du börjar städa läs denna bloggen nyttosmart för att veta vad för städmiss som brukar göras och hur du undviker samma misstag

Deodorisera illaluktande saker. 

I allmänhet tenderar vidriga lukter att vara sura och de pH-balanserande egenskaperna hos bakpulver neutraliserar lukterna. Strö det i dina skor, strö det på möbler och dammsug sedan upp det efter ett tag och ställ en öppen behållare med bakpulver i kylen.

Fräscha upp mattor. 

Strö generöst bakpulver på din matta. Vänta minst 30 minuter, eller till och med över natten, och dammsug sedan ordentligt. Det kommer att absorbera lukter, vilket gör din matta mycket fräschare. Du kan också blanda några droppar av din eteriska favoritolja i för att lämna en antydan av doft.

bakpulver-rengoring

Rengör din spishäll. 

Ta först bort eventuellt löst skräp och strö sedan generöst på de svåra ställena, eller överallt om det behövs. Använd en sprayflaska fylld med vinäger för att blötlägga bakpulver och låt den bubblande kombinationen verka i 20 minuter eller så, torka sedan rent.

Rengör din ugn. 

Ta bort alla lösa bitar av bränd mat samt hyllorna. Gör en pasta av 1 kopp bakpulver, 1/3 kopp salt och vatten och sprid ut över hela insidan av ugnen. Spraya lätt med vatten och låt stå över natten. Nästa dag, torka rent med vinäger på en trasa och en lätt spray vinäger om det finns några kvarvarande fläckar.

Rengör insidan av en mikrovågsugn. 

Tillsätt 2 matskedar bakpulver till 1 kopp vatten i en medelstor skål och låt mikrovågsugnen stå på hög temperatur i cirka 3 minuter. Öppna inte dörren ännu – låt skålen stå i mikrovågsugnen i ytterligare några minuter eller så för att ångan ska kunna lossa spill och stänk, ta sedan bort skålen. Torka av insidan med en fuktig trasa och du är klar.

Rengör insidan av din diskmaskin. 

Börja med en tom diskmaskin, kör på en varm cykel med en kopp destillerad vit vinäger i en behållare som sitter på det översta stället. För extra fräschör, kör en andra cykel med en kopp bakpulver stänkt på botten av diskmaskinen.

Rengör injekteringsbruk. 

För lätt smutsig injekteringsbruk, blanda med vatten för att bilda en pasta och applicera med en svamp eller liten borste. Vänta några minuter och torka sedan av. För en djupare rengöring, använd väteperoxid istället för vattnet.

Rengör toaletten. 

Häll 1 kopp bakpulver följt av 1 kopp vinäger i toaletten. Låt detta sitta och bubbla i cirka 10 minuter, borsta sedan som du brukar.

bakpulver-wc

Rensa ett långsamt avlopp. 

När det sista vattnet äntligen har gått ner i avloppet, häll en kopp i avloppet följt av en kopp vinäger. Stoppa upp avloppet och vänta en halvtimme, häll sedan minst en liter mycket varmt vatten i avloppet.

Är du intresserad av att städa miljövänligt? Kan du kolla in veganisma

Men det är viktigt att du inte blandar bakpulver med andra rengöringsmedel. Läs här för att ta reda på Vilka städprodukter du inte ska blanda

Bakpulver är alltid en av de bästa rengöringsartiklarna att ha i ditt hus. För alla dina behov av djuprengöring. Vill du hellre anlita ett företag för ditt städ kan vi rekommendera städfirma Stockholm om du bor i Stockholm och Städfirma Göteborg om du bor i Göteborgsområdet.