Kärlek för fordon, miljö och hem

Bilar, nyteknik och hemmet

Bil

Bilar: 5 Viktiga Tips när du Köper eller äger en Äldre Bil

Bara ett år till. Det är vad säger till sig själva när de slutför ännu en reparation på sin gamla bil. Men om du har följt din bils service-tider och reagerat snabbt på varje indikator på problem, så finns det goda chanser att du kommer att få din önskan, så länge du följer dessa fem biltips med hög körsträcka.

Kolla även in denna bloggen emo82 för miljövänlig körning med en gammal bil


1. HANTERA REPARATIONER PÅ EN GÅNG

Att skjuta upp reparationer innebär att du bara kan förvärra problemet. Att hålla sig till service-tider är en sak, men att omedelbart svara på varningsskyltar kan vara skillnaden mellan att ha en bil som du kan lita på eller en som du ska skicka med bärgning. Till exempel är en läckande vattenpump högts prioriterad. Om den lämnas utan uppsikt kan din motor överhettas, spricka en topplockspackning eller förvränga cylindrarna. För en gammal bil tittar du på reparationer som kan överstiga fordonets värde.


2. HA KOLL PÅ KVALITETEN PÅ DINA DELAR

Med en äldre bil kanske du tycker att det är klokt att hantera kostnaderna genom att använda delar av lägre kvalitet. Detta är förståeligt eftersom OEM-delar kan kosta dig mer än eftermarknadsdelar eller de du köper från skroten. Oavsett vilken del du än väljer, som vattenpump, kylare eller topp-packning, se till att den passar din bil. Att sänka kostnaderna är en sak, men att åta bli helt att åtgärda fel, kan visa sig vara förödande.


3. STRUNTA INTE I DITT OLJEBYTE

När det kommer till oljebyten, kolla alltid din bruksanvisning för korrekta bytesintervaller. Men om din bil har mer än 30 000 mil på vägmätaren, är motorns tätningar mer benägna att bryta sönder, vilket leder till läckor. Äldre motorer tenderar att bränna olja oftare och är också benägna att oljeslam. Det bästa svaret här är att byta din olja oftare, till exempel var 3 000 mil, och att välja en olja med hög kvalité. Välj en syntetisk olja så kan du minska slamuppbyggnaden. Eller, om din bil har haft regelbundna oljebyten, kan det ibland räcka med standard olja.


4. FYLL PÅ BROMSVÄTSKA

Lufta bromsarna och om du märker att vätskan är mörk och innehåller bitar av rost och gummi så är en översyn en prioritet. Byt ut gummibromsledningarna och inspektera hjullagren när du tar bort rotorerna eller trumbromsarna. Bromsreparationer är en hanterbar kostnad tills de ignoreras.


5. TA DIN BIL TILL EN MEKANIKER

Hittills har det diskuterats gör-det-själv-saker, men det finns en tid och plats att ta din bil till en mekaniker. En andra uppsättning ögon, erfarna sådana, kan identifiera problem du kan missa. Vidare kan en mekaniker som är specialiserad på att hantera mer komplexa jobb, såsom fjädringssystem och motoröversyn, identifiera problem innan de går utom kontroll. De kan också hjälpa dig att fatta ett beslut som du inte kunde fatta på egen hand: som att minska dina förluster och skicka din gamla vän till skroten.

Bil


AVSLUTNINGSVIS

När ska man bli av med en gammal bil? Närhelst kostnaden för reparationer och förlorad tid på grund av stillestånd överstiger din budget och ditt tålamod. Å andra sidan, om dina reparationer är hanterbara och du hanterar reparationer i tid (vi har andra artiklar som lär ut), kan du upptäcka att, från och med nu kommer du att tänka på nya sätt att behålla din bil i, bara ett år till.

Vill du veta hur man hur man använder mindre energi på en elbil? På denna bloggen keenobby kan du läsa om det