Kärlek för fordon, miljö och hem

Bilar, nyteknik och hemmet

Bil

Varför Bländar dina LED-Lampor på Bilen? 5 Anledningar

Huvudtanken med LED-lampor är att belysa vägen så att körningen blir enklare. Dessutom tjänar dessa lampor till att ange positionen för människor och på så sätt undvika alla typer av kollisioner eller olyckor.

Tyvärr kan lamporna på bussar, lastbilar eller bilar ibland blända människor. Detta är faktiskt vanligt med LED-bilbelysning, men varför är det så? Här är orsakerna till varför LED-bilstrålkastare kan blända andra förare.

LED-Lampor


1) Din bil är inte konstruerad för att använda LED-lampor.

Många bilar är konstruerade för att använda halogenlampor eller till och med xenonlampor, men inte LED-billampor, till exempel. Detta beror på att LED-lampor vanligtvis är begränsade till vissa modeller av bilar i mellanklass och högklassiga bilar.

Om man monterar LED-lampor för att ersätta t.ex. lastbilslampor kommer strålkastarna och höljet inte att fungera på samma sätt. Det är troligt att ljuset, eftersom det är mer intensivt, inte kommer att stanna vid höljet och därför kommer mer bländning att nå vägen.


2) Lampornas placering

Avledd från föregående punkt kan placering av LED, till exempel i dina skåpbilslampor eller lastbilslampor som ursprungligen var glödlampor, förändra glödlampornas placering. Detta beror på att LED-lampor vanligtvis har en annan storlek och form.

Genom att ändra vinkeln på LED-strålkastarna ger de en annan belysningsvinkel, vilket ofta gör att strålen träffar andra förares vindruta direkt. Därför är det värt att ta hänsyn till LED-släpvagnslampornas placering när man byter dem.

Om du vill läsa mer om bakljus har våran blogg en sådan artikel här.


3) Placeringen av strålkastarna

En annan punkt att ta hänsyn till är det faktum att byte av fordonsljusen också kan ändra strålkastarnas och höljets position. Detta ändrar också vinkeln i vilken ljusstrålen avges.

Att justera strålkastarnas vinkel är relativt enkelt när man justerar de muttrar och bultar med vilka de är monterade. Det är därför som du om du byter ut glödlamporna mot en LED-stång bör justera glödlampornas höjd och position.


4) Du har köpt fel lysdioder

Det här misstaget är mycket vanligt bland personer som har bestämt sig för att byta ut glödlampor mot LED-lampor. Det beror på att med så många alternativ på marknaden kan det vara komplicerat att hitta de billampor som passar bäst till ditt fordon, särskilt när vi pratar om generiska märken.

Därför är det viktigt att kontrollera att du har rätt LED-lampor om du märker att dina billjus bländar andra förare för mycket, men du använder halvljusen. Allt du behöver göra är att jämföra fabriksbilsljusen med den modell du köpt.


5) Bilens form och höjd

Den sista variabeln att ta hänsyn till är det faktum att många fordon som inte använder LED-bilbelysning och som har LED:er tillagda tenderar att generera bländning på grund av sin form. Detta beror på att strålkastarens utformning och fordonets höjd direkt påverkar ljusets vinkel.

Om detta händer med ditt fordon är det värt att kontrollera hur man kan justera det för att minska bländningen. När det gäller lastbilsbelysning kan positionerna och vinklarna ändras, men om det inte blir bättre är det troligt att lamporna måste tas bort.

Kolla in denna bloggen intelmodularserver för att ta reda på vilken belysning som är mest miljövänligt glödlampa, led – lampor eller laser belysning

Varför är det så farligt att använda andra färgade belysningar än vit? Du kan läsa denna bloggen magia för att förstå varför.

Utforska en annan intressant blogg inom samma nisch lansbladet.